Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Afgelopen week kreeg ik via een toevallig gesprek inzicht in de wondere (papieren) wereld van doktoren. Het aanleggen van een patiëntendossier gaat in een niet nader te noemen groot ziekenhuis nog volledig met de hand. In het desbetreffende ziekenhuis zijn ze echter bezig met de ontwikkeling van een digitaal patiëntendossier, maar de interface daarvan maakt dat de acceptatie van het nieuwe systeem een behoorlijk drama gaat worden, aldus de arts die ik sprak. Als interaction designer wil je dan best wel weten waarom.

De dokter legde uit dat het grootste probleem van het systeem is dat het niet overeenkomt met hoe artsen in de 'echte wereld' werken. Bij een intakegesprek bijvoorbeeld heb je ten eerste te maken met een stapel papieren die de nieuwe patiënt zelf heeft ingevuld. Daarnaast maak je gedurende het gesprek continu aantekeningen van symptomen of andere interessante informatie die de patiënt je vertelt. Dan heb je nog een papier met een schets van het menselijk lichaam (skelet) waarop je probleemzones kun aangeven en eventueel een aantal formulieren voor aanvullende onderzoeken, zoals formulieren voor bloedonderzoek, aanvragen voor röntgenfoto's enzovoorts. Op iedere pagina moet je een sticker plakken met de gegevens van de patiënt omdat ze uiteraard willen voorkomen dat gegevens kwijt of in de war raken.

De werkwijze bij een intakegesprek bestaat dus uit veel aantekeningen maken en continu een beetje bladeren tussen de verschillende formulieren. Op deze manier probeert een dokter verbanden te leggen tussen symptomen en dingen die de patiënt gezegd heeft om tot een (eventuele) diagnose te kunnen komen. Het digitale systeem waar we het over hadden was meer te beschouwen als een ingetypte versie van alle aantekeningen, waarbij het verbanden leggen door te bladeren onmogelijk was.

Dat zette me wel aan het denken over interfaces. Op Reboot8 zagen wij een demonstratie van de TU Delft van een machine genaamd Cabinet die die manier van werken namelijk wel ondersteunde. De machine bestond uit een soort van beeldscherm op je bureaublad (een projectie) en boven de bureautafel hing een camera. Je legde een foto of een stuk papier of iets dergelijks neer, klikte op een knop en de tafel nam een foto van het document wat je vervolgens weg kon leggen, terwijl de 'afdruk' achter bleef op het bureau. De digitale afdrukken van de papieren data kon je vervolgens over het bureau heen slepen, opzij leggen, vergroten zodat je ze ook echt kon lezen, enzovoorts. Het doel van het apparaat was om digitale collecties aan te leggen van interessant (grafisch) materiaal, maar wanneer je dit nou zou combineren met bovenstaand probleem, ben je dan niet al een heel eind op weg om de fysieke manier van werken om te zetten naar een digitale variant?

Ook deze video op YouTube geeft ongeveer aan op welke wijze ik een dergelijk dossiersysteem voor me zie. Het voordeel van de TU Delft machine ten opzichte van de YouTube variant is dat de eerste een absolute representatie van de werkelijkheid weergeeft in plats van het visualiseren van het bestandstype (want wat doet het ertoe?). Werkelijke representatie is wat het patiëntendossiersysteem nodig heeft.

Het nadeel van beide bovenstaande methoden is alleen dat deze gericht zijn op organiseren van informatie, en wat een arts nodig heeft is tevens de mogelijkheid om op het bureau dingen op de papieren erbij te schrijven. En volgens mij is het alleen een kwestie van tijd (en een boel geld) voordat er een systeem ontwikkeld kan worden waarbij je op het bureau kunt schrijven waarbij die data opgenomen wordt in het dossier. Interface van de toekomst? Ik zie in ieder geval al een heleboel mogelijke toepassingen voor me.


Met dank aan: Frank-ly.nl

Plaats op:
Datum: 28 juni 2006
Categorie: Dossiers
Gerelateerde artikelen  
12-06-2007 Achtergrondartikelen Ziekenhuis Nij Smellinghe digitaliseert poliklinische patiŽntendossiers met …
04-10-2010 Nieuws Ziekenhuis Rivierenland neemt patiŽntregistratiezuil van Ricoh in gebruik
04-01-2008 Nieuws Ziekenhuis digitaliseert patiŽntendossiers
29-10-2012 Nieuws Isala klinieken vooruitstrevend in patiŽntenlogistiek en Ėregistratie
29-09-2009 Nieuws Informatie-explosie ziekenhuizen leidt tot risico's
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
© 2005 - 2016 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,27 seconden.