9 tips om je te wapenen tegen cybercrime

9 tips van Palo Alto Networks over hoe en waarom je jezelf moet beveiligen tegen cyber-criminelen

1. Gebruik een wachtwoordbeheerder: hoewel niet alle apparaten wachtwoordbeheerders direct kunnen gebruiken, is het nog steeds een van de beste en gemakkelijkste dingen die je kan instellen. Pc's en Macs, evenals smartphones en tablets ondersteunen in toenemende mate het gebruik van wachtwoordbeheerders. Maar zelfs voor apparaten die dat niet doen, kan en moet je een wachtwoordbeheerder gebruiken om sterke wachtwoorden te genereren en op te slaan. Zoek bij voorkeur een wachtwoordbeheerder die multi-factor authenticatie vereist voor extra bescherming. Er is geen excuus voor het niet hebben van volledig unieke (en complexe) wachtwoorden voor elk online account dat je hebt, of dit nu voor gamen, winkelen, bankieren enzovoort is.

2. Bescherm jouw thuisrouters en Wi-Fi: in een huis met computers, telefoons, tablets en andere IoT-apparaten is het gemeenschappelijke verbindingspunt meestal de thuisrouter en Wi-Fi. Voor de meesten is het iets dat ze ooit hebben opgezet en zijn vergeten. Maar om alle thuisapparaten veiliger te houden, moet je ervoor zorgen dat de onderliggende router en wifi beter worden beschermd. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat je een goed, complex en niet te raden wachtwoord hebt. Dit is waar een wachtwoordbeheerder kan helpen. Je kan overwegen om het zo te configureren dat het niet ook de SSID uitzendt: dat kan het toevoegen van apparaten een beetje moeilijker maken, maar dat betekent dat het voor mensen nog lastiger is om te proberen in te breken in uw thuisnetwerk.

3. Stel meer beveiligde accounts in op jouw pc's en Macs: pc's en Macs zijn tegenwoordig essentiële items in het huishouden. Neem de tijd om een account voor het hele gezin in te stellen, met individuele gebruikersnamen en wachtwoorden. Met alle moderne besturingssystemen kan je "gewone gebruikers" -accounts maken in plaats van admin-accounts. Stel iedereen in als een "gewone gebruiker" en maak een afzonderlijk beheerdersaccount aan voor onderhoud. Als je kinderen hebt, vermijd dan de verleiding om ze allemaal één account zonder wachtwoorden te laten gebruiken - dit is een kans voor hen om het belang van wachtwoordbeveiliging te leren kennen en zich bewust te zijn van het veilig houden van die van hen!

4. Voorkomen dat verloren tablets en smartphones iets ergers worden: handheld apparaten betekent een verhoogd risico op verlies of diefstal. Tegenwoordig hebben onze mobiele telefoons vaak meer toegang tot meer gevoelige informatie dan onze pc's en Macs. Of het nu gaat om apps voor mobiel bankieren, portemonnee-apps of opgeslagen creditcards, je wilt absoluut niet dat deze onbeschermd in verkeerde handen vallen. Alle moderne tablets en smartphones hebben instellingen die je moet inschakelen voordat je deze apparaten uit huis haalt:

  •     Wachtwoorden om het apparaat te vergrendelen.
  •     Encryptie van informatie.
  •     Locatie van het verloren apparaat.
  •     Gegevens verwijderen of "wissen" als er te veel slechte toegangscodes zijn of als u deze op afstand activeert.

5. Bescherm jouw gegevens op smartwatches en persoonlijke fitnessapparaten: smartwatches en persoonlijke fitnessapparaten zijn vergelijkbaar met smartphones en tablets, omdat ze dezelfde functies delen. Naast het gebruik hiervan, moet je de tijd nemen om ervoor te zorgen dat je weet welke gezondheidsinformatie wordt gebruikt en dat de cloud-accounts waarmee deze apparaten worden gesynchroniseerd, zeer sterke wachtwoorden hebben. Deze apparaten verzamelen enkele van jouw meest persoonlijke informatie, en in sommige gevallen ligt het grootste risico niet bij het apparaat, maar worden in de gegevens die worden opgeslagen in de cloud.

 6. Wees slim met jouw Smart Home: Smart Home is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan apparaten die één ding gemeen hebben: ze beschikken allemaal over een soort internetverbinding. Elk apparaat heeft zijn eigen beveiligings- en privacyinstellingen, dus het loont om de tijd te nemen om deze te begrijpen VOORDAT ze bij je thuis geïnstalleerd worden. Over de hele linie echter, ervoor zorgen dat je thuisrouter en wifi goede beveiliging hebben en dat je goede, sterke unieke wachtwoorden gebruikt bij het koppelen van apparaten met apps (waar mogelijk) zijn eenvoudige dingen die je voor al deze apparaten kunt doen.

7. Vergeet Home Entertainment-apps, tv's en DVR's niet: wanneer we aan home entertainment denken, zijn er echt twee dingen waar je aan moet denken met beveiliging. Ten eerste is de beveiliging van de apparaten zelf. In bijna alle gevallen is een goede beveiliging rond thuisrouters en wifi het beste wat je voor de apparaten kan doen. Maar home entertainment is niet alleen de fysieke apparatuur. Het zijn de apps die je gebruikt om inhoud te bekijken. Alle apps zoals die van Netflix, Amazon, Hulu en anderen hebben hun eigen wachtwoord om verbinding te maken met hun service, en aanvallers kraken en verkopen gecompromitteerde accounts aan deze services. Zorg er daarom voor dat je sterke, unieke wachtwoorden gebruikt voor de apps die je op deze apparaten gebruikt. Dit beschermt deze apps ook op jouw tablets, smartphones, pc's en Macs.

8. En terwijl je bezig bent, vergeet je gameconsoles niet: vergelijkbaar met home entertainment-apparaten, hebben gameconsoles zowel de beveiliging van het daadwerkelijke apparaat als de beveiliging van de cloudgebaseerde accounts. Net als bij apparaten voor home entertainment is het het cloud-gebaseerde account dat aanvallers meer geïnteresseerd in zijn. Ook hier is het tijd om sterke, unieke wachtwoorden in te stellen. Veel gameplatforms bevatten nu ook een tweede authenticatiemiddel (meestal een sms verzonden naar je telefoon), die je voor extra beveiliging moet inschakelen.

9. Configureer gebruikersprofielen voor spraakassistenten: spraakassistenten zijn enkele van de meest populaire, nieuwe apparaten die er zijn, wat betekent dat ze de minst bekende en begrepen zijn. Het grootste risico dat in de samenleving wordt besproken, is het kapen van spraakopdrachten door externe bronnen. Neem voor deze apparaten de tijd om individuele gebruikersprofielen zoveel mogelijk te configureren. Veel van deze apparaten hebben ook dempknoppen die ze functioneel kunnen uitschakelen wanneer je ze niet nodig hebt. Als je het nog niet hebt gebruikt, begin dan nu.