Gewoon weer opnieuw?

Anoniem gemaakte WOB-documenten niet gestructureerd opgeslagen.

In het kader van een WOB-verzoek geanonimiseerde documenten worden in veel gevallen niet apart en/of gestructureerd opgeslagen. Dat wijst het Nationaal WOB-onderzoek uit. Dat zou dus kunnen betekenen dat bij een volgend verzoek waar deze documenten voor nodig zijn, de zoekactie gewoon weer opnieuw moet.

Voor 50 procent van de respondenten in het Nationaal WOB-onderzoek is het niet duidelijk of en waar de geanonimiseerde documenten (apart) worden opgeslagen. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Zeker wanneer je beseft dat het anonimiseren zelf veelal handmatig gebeurt en dus een heidens karwei is.

Het Nationaal WOB-onderzoek is uitgevoerd door VakWereld in samenwerking met Smart Profile. Een gericht onderzoek naar de afhandeling van WOB-verzoeken onder een doelgroep van beslissers en leidinggevenden in de overheid zou meer licht moeten werpen op de kosten en moeite die zo’n WOB-verzoek met zich meebrengt. Dat het niet altijd even soepel verloopt kunnen we regelmatig in de media vernemen. En dat met een nieuwe Wet Open Overheid op komst…

Op 11 december vindt een gratis toegankelijke kennissessie (13 tot 16 uur) plaats in de Observant in Amersfoort. Dat is op 10 minuten lopen van het centraal station van Amersfoort, dus voor iedereen eenvoudig te bereiken. Daar zullen hoofdredacteur John de Waard (DocumentWereld) en uitgever Sander de Wolf (VakWereld) een toelichting geven op de resultaten van het onderzoek en de discussie leiden tussen de markt en een aantal deskundigen.

Behoort u tot de doelgroep en wilt u erbij zijn op 11 december in Amersfoort? Dat kan. Aanmelden kan nog.  Klik HIER en vul het aanmeldformulier in. Aan het eind van de sessie ontvangt u gratis van ons het gehele rapport in een glossy uitgave.