Goudkuif Trumpvogel gepikeerd

(Column) In Nieuw-Zeeland blijkt te zijn gesjoemeld met de Vogel van het Jaar-verkiezing, meldt nu.nl. Organisatoren zeggen dat maar liefst vijftienhonderd keer op frauduleuze wijze is gestemd om de kleine grijze kiwi aan een overwinning te helpen. Deze stemmen zijn uitgebracht via e-mailadressen die allemaal zijn gelinkt aan hetzelfde IP-adres. Een woordvoerder zegt niet te denken dat een buitenlandse mogendheid heeft geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden. Tja…de Goudkuif Trumpvogel, favoriet en zittend Vogel van het Jaar, is nu zwaar gepikeerd.

Los van het feit dat als blijkbaar ergens een verkiezing is, welke dan ook, de kans dat er gesjoemeld wordt levensgroot is: waar gaat dit over? We hebben het over de Vogel van het Jaar-verkiezing. Wie heeft daarom gevraagd? Die vogels? De uiterst zeldzame Goudkuif Trumpvogel gaat zeker protest aantekenen? Ik zie het al helemaal voor me: die goudgele rakker met al zijn aanhangers eist dat de hele verkiezing wordt overgedaan! Deze verkiezing is gestolen! Met dit verschil dat deze écht is gestolen…

Hoe knullig misschien het onderwerp ook, het raakt wel aan een vaak voorkomend probleem. Zodra er digitaal wordt gewerkt, is er een risico op fraude. Dat was met papier natuurlijk ook zo, maar dat was in ieder geval veel bewerkelijker. Kostte al gauw te veel moeite met ‘te weinig rendement’. Digitaal gaat het echter zoveel sneller en met zoveel meer impact… Een handige hacker kan nu blijkbaar elke denkbare verkiezing beïnvloeden. En dit was niet eens een hacker. De organisatie had blijkbaar geen regeltje ingebouwd dat wanneer iemand al eens had gestemd vanaf een bepaalde computer, die dan verder van deelname werd uitgesloten. Zo ingewikkeld kan dat toch niet zijn...?

In een tijd waarin een documentaire als The Social Dilemma (Netflix, aanrader) en recentelijk een reportage van Nieuwsuur (dinsdag 10 november) over fake news duidelijk maken hoezeer wij (online) worden gemanipuleerd, zet het je toch weer aan het denken. Je zou nooit verwachten dat de verkiezing tot Vogel van het Jaar aanleiding zou geven tot frauderende stemmers. Maar als hiermee blijkbaar al een bepaald belang gemoeid is, wat zijn dan niet de belangen bij (inter)nationale verkiezingen? Of andere belangrijke transactionele handelingen die vooral online plaatsvinden? Zeker nu zoveel zaken online plaatsvinden door deze hele coronatoestand. Zoals bij uw bedrijf. Medewerkers die vanaf hun eigen apparatuur (moeten) werken en cruciale bedrijfsinformatie bewerken, verwerken en opslaan in bijvoorbeeld Dropbox, op hun laptop, tablet, smartphone of waar dan ook. Dat doen ze al zo lang ze thuis werken, inmiddels driekwart jaar en ga maar uit van straks een heel jaar lang. Hoe zal dat gaan als we straks (ooit) weer op kantoor komen en verder denken te gaan met waar we zijn gebleven? Dat kon nog wel eens voor verrassingen zorgen.

U wacht liever op uw eigen ‘gevalletje Trump’? Grappig. Zeg niet dat ik het niet heb voorspeld…

John de Waard