'Maak internetbedrijven verantwoordelijk voor voorkomen van misbruikmateriaal kinderen online'

Op de Europese Dag van het Slachtoffer op 22 februari lanceerde het Justice Initiative de petitie ‘Not Safe for Kids’. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het voorstel van de Europese Commissie om internetbedrijven verantwoordelijk te maken voor het voorkomen van het online verspreiden van materiaal met seksueel misbruik van kinderen. Met de petitie wil Justice Initiative, dat wordt ondersteund door verschillende slachtoffergroepen, academici en NGO's uit alle delen van Europa, burgers aanmoedigen de voorgestelde wetgeving te steunen en zo een veiliger internet voor kinderen te bewerkstelligen.

De start van petitie valt niet toevallig samen met de Dag van het Slachtoffer. Elke drie seconden wordt een kind online blootgesteld aan misbruik. In Nederland is online kindermisbruik inmiddels de meest voorkomende vorm van seksueel geweld onder 16- en 17-jarigen. De afgelopen weken nog kwamen afschuwelijke voorbeelden van online seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen aan het licht, zoals de afpersingszaak in Etten-Leur met meer dan honderd slachtoffers. Kinderen zijn kwetsbaarder voor online seksueel misbruik en geweld dan ooit tevoren, en momenteel is er geen wet die hen goed beschermt.

Regulering detectiemiddelen

De voorgestelde EU-wetgeving pleit voor meer verantwoordelijkheid van internetplatformen en op het gereguleerd gebruik van detectiemiddelen om uitbuiting van kinderen tegen te gaan. Deze detectietools worden al jaren door technologiebedrijven gebruikt - gebruikers geven hiervoor toestemming wanneer ze de voorwaarden voor het gebruik van online platformen accepteren - maar er is geen officiële regelgeving voor. Door dit te reguleren ontstaat er meer transparantie en worden kinderen niet alleen beter beschermd, maar is er ook meer toezicht op de bescherming van privacy.

“Er is niet één oplossing die online seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen voorkomt en uitroeit. We pakken inbraak ook niet alleen aan door de sloten op een deur te veranderen, en we pakken seksueel misbruik niet alleen aan door het gebruik van gespecialiseerde technologieën om het bewijs van dat misbruik van internet te verwijderen. Toch zijn deze detectietools een essentieel en bewezen effectief onderdeel van de holistische en dynamische respons die nodig is”, zegt Corinne Dettmeijer, ambassadeur van Child Safety in Europe, een coalitie van verschillende (internationale) organisaties die zich inzetten om kinderen op internet te beschermen en het Justice Initiative steunen.

“De belangrijkste wens van slachtoffers van online seksueel misbruik is dat het materiaal van het internet wordt verwijderd. Zij moeten leven met het trauma dat de ergste momenten van hun leven continu op internet circuleren en de angst om herkend te worden. Het is daarom van het grootste belang dat misbruikmateriaal wordt opgespoord, gemeld en verwijderd. We kunnen niet rechtvaardigen dat crimineel materiaal voortdurend wordt verspreid, terwijl er oplossingen bestaan die de privacy beschermen én dit illegale beeldmateriaal kunnen opsporen en verwijderen.”