Veranderende eisen van een multicloud-omgeving

NetApp, een wereldwijd cloudgedreven datacentrisch softwarebedrijf, heeft het 2023 Cloud Complexity Report uitgebracht. Het wereldwijde onderzoek gaat in op hoe technologiebeslissers navigeren door cloud-eisen die voortkomen uit de complexiteit van multicloud-omgevingen, en digitale transformatie en AI-initiatieven. Uit het rapport blijkt dat 98 procent van de senior IT-leiders op de een of andere manier last heeft van de toenemende cloudcomplexiteit, wat mogelijk leidt tot slechte IT-prestaties, inkomstenverlies en belemmeringen voor bedrijfsgroei.

Cloudcomplexiteit bereikt een kantelpunt 

De complexiteit van data heeft een kookpunt bereikt voor bedrijven wereldwijd, en leidinggevenden voelen de druk om de impact ervan op het bedrijf te beperken. Technische en organisatorische uitdagingen kunnen hun cloudstrategieën echter belemmeren: 88 procent noemt het werken in verschillende cloudomgevingen een belemmering, terwijl 32 procent alleen al moeite heeft met een duidelijke visie op leidinggevend niveau.

Leidinggevenden willen nu cloudresultaten

Duurzaamheid is een onverwachte drijvende kracht achter de cloud geworden: bijna acht op de tien leidinggevenden noemen ESG-resultaten als cruciaal voor hun cloudstrategie. De return on investment (ROI) is echter een punt van zorg onder leidinggevenden, waarbij 84 procent aangeeft dat van hun cloudstrategie al resultaten in de hele organisatie worden verwacht. Maar ook kosten zijn een punt van zorg, bijna de helft van de leidinggevenden (49%) meldt dat bij discussies over de cloudstrategie vaak of altijd zorgen over de kosten naar voren komen.

AI als een mogelijke oplossing 

Meer dan een derde (37%) van de ondervraagden meldt dat in het komende jaar de helft of meer van hun cloudimplementaties zal worden ondersteund door AI-gedreven applicaties. Bijna de helft van de leidinggevenden bij kleinere bedrijven (minder dan 250 werknemers) verwacht het komende jaar de 50 procent te bereiken, en 63 procent in 2030. Dat in contrast met de grotere bedrijven, die achterblijven.

"Ons wereldwijde onderzoeksrapport belicht paradigmaverschuivingen in de manier waarop technologieleiders naar hun cloudinitiatieven kijken en deze beheren", zegt Oscar Wijnants, Country Director van NetApp Nederland. "Nu de invoering van de cloud versnelt en bedrijven sneller innoveren om te kunnen concurreren, worden technologieleiders geconfronteerd met een toenemende druk om meerdere prioriteiten tegelijk te hanteren. Hierdoor moeten velen opnieuw nadenken over hoe ze efficiëntie en beveiliging in deze nieuwe omgeving beheren."

 

"Het wereldwijde onderzoeksrapport van NetApp onthult een kloof tussen de leidinggevenden binnen en buiten de IT. In het bijzonder zijn de leiders die werken aan de uitvoering van de cloud degenen die het meest doordrongen zijn van de kosten- en complexiteitsproblemen, terwijl degenen buiten de IT het nog niet helemaal begrijpen. In het proces van overstappen naar de cloud ervaren leiders uitdagingen, waardoor er ruimte is voor leveranciers om deze huidige of nog te ontdekken problemen aan te pakken," aldus Randy Kerns, Senior Strategist & Analyst bij de Evaluator Group. "Nu klanten hun zorgen uiten over de implementatie van de cloud, hebben leveranciers de kans om oplossingen te ontwikkelen en aan te bieden om het proces te vereenvoudigen."

Het volledige rapport inclusief infographic is te vinden via: 2023 Cloud Complexity Report.