
Toenemende digitalisering in alle sectoren van de maatschappij. Wie blijft achter?
Tijdens de coronapandemie gooiden bedrijven over de hele wereld hun menselijke en datagebaseerde processen om. De belangrijkste reden hiervoor? Hun klanten! Velen onder hen kozen spontaan voor onlinekanalen, waardoor bedrijven extra inzetten op digitale toepassingen (of die zelfs creëerden). Uit een enquête van McKinsey in 2020 blijkt dat corona de digitalisering van bedrijven met drie tot vier jaar versneld heeft. Jaren later zal de impact daarvan duidelijk worden. Als digitalisering het nieuwe zwart is, kan je bedrijf niet grijs blijven. Hier lees je hoe je eraan begint.
Digitalisering breed benaderen
Een mogelijke manier om de digitaliseringsuitdagingen in jouw bedrijf aan te pakken is door de gegevensstromen holistisch te benaderen, zowel intern als extern. Wanneer je veranderingen begint door te voeren, kan je dat doeltreffend doen door je IT-systemen te analyseren en daarbij mogelijke verbeterpunten op te sporen. Een verscheidenheid aan niet-geïntegreerde ERP-systemen, voorbijgestreefde en ondoeltreffende processen of een gebrek aan harmonisatie: dat zijn de typische factoren die de meerderheid van de bedrijven richting innovatievere IT-oplossingen drijven. Een aantal daarvan wordt al decennialang gebruikt, maar evolueert nog steeds mee om te beantwoorden aan de voortdurend veranderende marktbehoeften.
EDI - voor een betrouwbare gegevensuitwisseling tussen handelspartners
Een van de populairste mogelijkheden om te starten met de digitalisering van bedrijfsprocessen is de implementatie van EDI. Dat is een systeem, of om precies te zijn een cloudgebaseerd B2B-platform, waarmee je dynamisch en geautomatiseerd gegevens kunt uitwisselen met je partners. Bestellingen, verzendbewijzen en allerlei soorten andere documenten kan je met deze oplossing vlot digitaal verzenden en ontvangen. Dankzij de flexibele architectuur van EDI kunnen alle bedrijven, ongeacht hoe groot of technologisch volwassen ze zijn, hun samenwerkingsstrategie heruitvinden, kosten besparen en de algemene bedrijfsefficiëntie verhogen. Zelfs als je geen volledige ERP-verbinding hebt, kan je EDI nog steeds in je voordeel gebruiken.
E-facturatie - om de AP/AR-processen te stroomlijnen en optimaliseren
E-facturatie vormt een andere mogelijkheid die het overwegen waard is. De belangrijkste doelstelling daarbij is om facturen elektronisch uit te wisselen om zo de AP- en AR-processen te ondersteunen. Dankzij e-facturatie worden je processen papierloos en kan je snel en foutloos werken, vooral in vergelijking met het manueel verzenden van facturen. E-facturatie speelt een steeds belangrijkere rol, aangezien een groeiend aantal landen het verplicht maakt om facturen elektronisch uit te wisselen (via bepaalde platformen en in bepaalde formaten). Vergeet daarbij niet om in zee te gaan met een betrouwbare softwareleverancier die een e-facturatiesysteem aanbiedt dat voldoet aan de continu veranderende verordeningen in bepaalde landen.
MDM en OD – om productgegevens te organiseren en de verkoopstrategie heruit te vinden
Momenteel maken we een ongeziene groei mee in e-commerce. Deze trend plaatst bepaalde oplossingen in de schijnwerpers. Denk aan apps voor masterdatabeheer (MDM) en rapportageplatformen voor onlinedistributie (OD) die je helpen om omnichannelconvergentie en een beter geïntegreerde verkoopervaring te bereiken. Deze producten vormen de beste hulp bij het beheer van online winkels met je productaanbod en de analyse van zowel verkoopgegevens aan de handelaars als de verkoopgegevens van de verdelers en groothandelaars aan de uiteindelijke verkooppunten. Integraties worden als een natuurlijke verschuiving beschouwd, omdat de nood aan een homogene gegevensuitwisseling - die voordelen met zich meebrengt in kerngebieden zoals verkoop, kosten- en tijdsbeheer en logistiek - enkel maar groter zal worden.
Er is een grote verscheidenheid aan tools op de markt om de interne processen in een bedrijf te digitaliseren. Aangezien alle bedrijven steeds afhankelijker worden van gegevens, lijkt het de meest toekomstbestendige strategie om je teams met vooruitstrevende oplossingen te wapenen voor de uitwisseling van bedrijfsrelevante informatie met je netwerk. De toekomst belooft alvast digitaal te zijn.