Gemeente Den Haag organiseert week van de digitale ethiek

In de week van maandag 24 januari tot en met vrijdag 28 januari organiseert de gemeente Den Haag de eerste Week van de Digitale Ethiek. Verantwoord datagebruik en privacy staan centraal tijdens (digitale) activiteiten, lezingen en tentoonstellingen voor het brede publiek. Deze eerste editie van de ‘Week van Digitale Ethiek’ valt samen met de Internationale Dag van de Privacy op vrijdag 28 januari.

Wat gebeurt er met je data en hoe kun je daar zelf keuzes in maken? Wat betekent het gebruik van Facebook voor je persoonsgegevens? Veel personen en bedrijven weten niet waar hun data voor gebruikt worden en wat de risico’s zijn. Daarover wil Den Haag in gesprek gaan met elkaar. Met als doel meer bewustwording te creëren.

Wij nodigen je van harte uit om aan te schuiven bij een of meerdere programmaonderdelen tijdens de Week van de Digitale Ethiek. We hebben een aantal interessante evenementen voor je op een rijtje gezet. Het volledige programma is hier terug te vinden. Uiteraard is het mogelijk om iemand te interviewen binnen de gemeente Den Haag. Dit kan wethouder Saskia Bruines zijn of CIO Marijn Fraanje, bijvoorbeeld tijdens een wandeling door Den Haag. Liever iemand anders spreken? Laat het even weten, dan kijken we naar de mogelijkheden.

Uitgelichte activiteiten

Opening Week Digitale Ethiek (maandag 24 januari 15:00 – 16:00 uur)
De Week Digitale Ethiek wordt digitaal geopend door wethouder Saskia Bruines en CIO Marijn Fraanje. Daaropvolgend is er keynote over digitale ethiek en overheid van Arash Aazami, founder van 'The Internet of Energy Initiative' en Chairman Universal Right.

 Smart Citizen wandeling (24-28 januari 12:00-14:00 uur)

De slimme stad, wat is dat eigenlijk? Kan iets dat geen hersenen heeft slim zijn? Onderzoeksinstelling Waag gaat er vanuit dat niet de stad, maar de burger slim is: smart citizens in plaats van smart cities. Tijdens de Week van de Digitale Ethiek kun je met het wandelpakket van Waag de smart citizen-wandeling lopen in Den Haag. Wandel langs camerazones, demonstratieplekken (social media) en slimme parkeerborden. Leer meer over kenteken parkeren, crowd-monitoring en de ov-chipkaart.

 Digital Rights Talk (maandag 24 januari 16:00-17:30 uur)

We kennen het allemaal, de snelle knop voor toestemming online. Je klikt erop want je wilt de video zien, een artikel lezen of gewoon een website bezoeken. Maar weet je wat je rechten online zijn? Bij wie klop je aan als iemand tegen je zin foto’s van jou online deelt? Ook in de fysieke wereld speelt dit, wat gebeurt er met de beelden van camera’s die je in de stad ziet hangen? Met nieuwe technologie zoals slimme stofzuigers, slimme deurbellen of slimme mobiliteit wordt steeds meer van ons leven opgeslagen. Maar hoe krijgen we grip op onze gegevens? En hoe zit het met onze rechten om vergeten te worden? Deze Digital Rights Talk vindt plaats tijdens Week Digitale Ethiek, waarin Den Haag digitale ethiek, privacy en verantwoord datagebruik centraal stelt. We gaan in gesprek met experts over onze rechten in de digitale wereld. 

 Film ‘You are your profile’ met nagesprek (dinsdag 25 januari 16:00-17:30 uur)
De film ‘You are your profile’ maakt deel uit een documentaireproject waarin het belang van het online kunnen controleren van je eigen persoonsgegevens centraal staat. Bijna ieders leven is verbonden met internet. Maar hoe bewust zijn we van de persoonsgegevens die we online delen? Deze film geeft inzichten en tijdens het nagesprek is er aandacht voor de toekomst van de online samenleving.

 Kennisgesprek: inzicht in algoritmes, sensoren en privacy (donderdag 27 januari 11:00-12:00 uur)
Den Haag wil inzicht geven in de algoritmes en sensoren die worden gebruikt en de verwerking van persoonsgegevens. Tijdens deze sessie worden de eerste versies van het algoritme- en het sensorenregister en het register van verwerkingen gepresenteerd. Tijdens dit kennisgesprek gaan verschillende experts op het gebied van privacy en digitale ethiek met elkaar in gesprek over het doel en de mogelijkheden van de bovenstaande registers. Hoe maken de scanauto’s in Den Haag bijvoorbeeld gebruik van algoritmes? Hoe kunnen we slimme camera’s inzetten om te voorkomen dat de stad te druk wordt?

 Meet-up: verantwoord omgaan met data (Dinsdag 25 januari)
Hoe kijken wij binnen de gemeente Den Haag naar digitale ethiek? Tijdens deze meet-up kunnen inwoners en andere geïnteresseerden in gesprek gaan met de gemeente over hoe er wordt omgegaan met data.

 Opening Europese Dag van de Privacy (vrijdag 28 januari 09:00-10:00 uur)
28 januari 2021 is de Europese Dag van de Privacy. Een complete online-ervaring waarin de thema’s privacy en digitale ethiek centraal staan. Digitale ethiek betekent dat gegevens goed beschermd worden en personen of bedrijven niet zomaar om gegevens mogen vragen die ze niet nodig hebben. Dit zorgt voor privacy, wat betekent dat persoonlijke gegevens privé blijven. Wil jij meer weten over de kansen en gevaren van digitale ethiek en privacy? Wat dit betekent voor jouw werk? Ben je geïnteresseerd in hoe het juridisch zit? Of juist in de ontwikkelingen die nu aan de gang zijn om de huidige problemen op te lossen? Meld je dan aan voor de Internationale Dag van de Privacy.