Alphatron Medical bespaarde de zorg al meer dan 2.000.000 dvd’s

Onlangs is het 2 miljoenste radiologische onderzoek digitaal uitgewisseld via het Twinn Portaal. In minder dan twee jaar tijd heeft het Twiin Portaal de zorg daardoor al 2.000.000 dvd’s en een vermogen aan koerierskosten bespaard. Daarnaast heeft het zorgprofessionals veel extra tijd opgeleverd om aan de zorg van hun patiënten te besteden.

Het Twiin Portaal van Alphatron Medical komt voort uit het project Twiin DVDexit. Dit project heeft als doel het gebruik van dvd’s voor de uitwisseling van radiologische onderzoeken uit de zorg te bannen. In één jaar tijd waren alle ziekenhuizen en vele klinieken aangesloten op het netwerk. Het Twiin Portaal is hiermee in korte tijd in heel Nederland het grootste en meest gebruikte digitale uitwisselingsnetwerk van de zorg geworden. Met dit netwerk kunnen zorginstellingen makkelijk en veilig radiologische onderzoeken onderling digitaal uitwisselen.

Meer dan 140.000 onderzoeken per maand

Sinds de uitrol van het landelijke netwerk, hebben de aangesloten Nederlandse zorginstellingen onderling nu al 2.000.000 onderzoeken digitaal uitgewisseld. Patrick Zondag, Directeur Alphatron Medical Imaging laat weten: “We zien een ongekende groei van het aantal onderzoeken dat via het Twiin Portaal wordt gedeeld. Maandelijks zijn dat er regelmatig meer dan 140.000. Dat waren anders allemaal dvd’s geweest. Verpakt in plastic hoesjes en papieren enveloppen met het risico om in het logistieke proces vermist te raken. Met het Twiin Portaal kan de radioloog er nu op vertrouwen dat hij onderzoeken van patiënten uit een ander ziekenhuis snel en volledig ontvangt. Hij hoeft er niet meer op te wachten en al helemaal niet zelf CT-scans opnieuw te doen. Dat bespaart veel kostbare tijd. Datzelfde geldt voor de zorgmedewerkers die elke dag die dvd’s moesten branden; zij kunnen hun tijd nu meer aan zorg besteden. Alles bij elkaar heeft dit de zorg nu al tientallen, misschien wel honderden miljoenen euro’s zorggeld bespaard.”

Tevreden gebruikers

Onlangs onderzocht Alphatron Medical de tevredenheid van de zorginstellingen die zijn aangesloten op het Twiin Portaal. Uit de reacties bleek dat de grootste groep gebruikers zeer tevreden is en zelfs niet meer zonder kunnen vanwege de hoge mate van integratie, de workflow, het gebruiksgemak en de bedrijfszekerheid. Ook de snelheid van het versturen en ontvangen van onderzoeken kreeg een ruime voldoende. Gebruikers kregen ook de mogelijkheid om suggesties in te sturen en zich aan te sluiten bij een zogenoemde super-user groep. Zo betrekt Alphatron Medical zorginstellingen zoveel mogelijk bij de doorontwikkeling van het Twiin Portaal.

Project Twiin DVDexit

Het project Twiin DVDexit startte in 2019 om een landelijk netwerk te bouwen waarmee zorginstellingen radiologiebeelden en -verslagen digitaal kunnen uitwisselen. Nog vaak werd gevoelige patiëntinformatie op schijfjes gebrand en rondgestuurd. Dat kostte veel tijd en dvd’s raakten geregeld kwijt. In het voorjaar van 2020 viel de keuze op Alphatron Medical als leverancier om dit landelijk dekkende netwerk te bouwen. Het lukte het Rotterdamse bedrijf om in korte tijd alle ziekenhuizen en vele klinieken aan te sluiten op het Twiin Portaal en nog steeds worden nieuwe zorginstelling toegevoegd.