My way or the highway?

Volgens diverse media zou Tesla-topman Elon Musk zijn werknemers hebben opgedragen op kantoor te werken. Het zou volgens die berichten niet de bedoeling zijn dat werknemers ‘zomaar thuis aan het werk gaan’. Ze mogen wel thuiswerken maar moeten dan eerst ‘gewoon’ 40 uur per week op kantoor komen. Bijzonder standpunt van deze waanzinnig geniale ondernemer (of is hij geniaal waanzinnig?).

Bij veel Amerikaanse tech-bedrijven mogen medewerkers kiezen of ze thuis of op kantoor werken. Google-moederbedrijf Alphabet vindt het bijvoorbeeld wel fijner als het personeel op kantoor is, maar maakt er geen halszaak van. Wie bij Twitter werkt, mag voltijds thuiswerken. Zo niet bij Tesla.

Musk zou zijn personeel zelfs hebben bericht dat hij eist van ze dat ze op kantoor komen werken. "Wie graag vanuit huis werkt, moet minimaal (en dan bedoel ik echt minimaal) veertig uur per week op kantoor werken of het bedrijf verlaten", schrijft hij volgens de media. 

De rijkste persoon ter wereld voegt daaraan toe dat hij wil bekijken of er een uitzondering gemaakt kan worden voor mensen die echt niet op kantoor kunnen werken.

Iemand die aangaf dat op kantoor werken echt niet meer van deze tijd is kreeg als antwoord: "Die mensen die thuis willen werken moeten ergens anders maar doen alsof ze werken", antwoordde hij. Inmiddels is Musk ook begonnen met het in de media delen van wat ideeën over het ontslaan van (10% van zijn) personeel. Hij heeft geen goed gevoel over de economie, vertelt hij daarover. Tja. Maar los daarvan, de mensen die recentelijk heeft ontslagen bij zijn bedrijf Space-X hadden simpelweg kritiek op hem. Waarschijnlijk kreeg hij daar ook een rotgevoel over.

John de Waard