Nog sneller, nog meer, nog veiliger

Ik las in de landelijke media dat TNO een geslaagde proef heeft gedaan om met een laser per seconde een Terabit (40 blu-ray films) aan data te versturen. Mooi hoor. Nu kun je je afvragen waarom je per seconde 40 blu-ray films wilt versturen en naar wie, maar de technologie is een doorbraak, aldus de media. Deze manier van communiceren zou ook een stuk veiliger zijn.

Een dag eerder keek ik naar de fascinerende Tegenlicht-documentaire van de VPRO over ASML, onze nationale trots. Ook daar gaat het steeds meer om groter, sneller en meer. En klanten die vinden dat je niet aan die andere klant mag verkopen. Alleen aan de ‘goeien’. Maar ja, wie is tegenwoordig nog een ‘goeie’?

Bij Schiphol hebben ze het probleem van steeds meer en steeds groter in ieder geval niet lang meer. Meer en groter heeft geen zin lijkt me, ze kunnen het nu al niet aan, dus dat kan dan wel wat minder. Ook de tickets mogen wat mij betreft wel wat duurder. Voor alles en iedereen beter: het milieu, die mensen die nog wel kunnen reizen (die hoeven niet met het plebs in de rij te staan), de werknemers (lagere werkdruk en minder gesleep met koffers), de beveiligers (het gaat allemaal wat relaxter), het management van Schiphol (geen persconferenties met lastige vragen meer) en ga zo maar door. Een beetje minder mag dus wel. Heus, daar worden we niet meteen slechter van. Bovendien, zakelijk kunnen we toch prima online werken en overleggen? Vliegen is zo 20e eeuw…

Uit de Nationale Nieuws-app monitor (we monitoren wat af in Nederland) blijkt dat inmiddels meer dan 12 miljoen mensen gebruik maken van een of meer nieuwsapps. De regionale apps zijn daarbij in opkomst (7 miljoen van de gebruikers). Hierin is een flinke toename te zien.

Steeds meer aandeelhouders van Twitter willen ingaan op de deal die Elon Musk ze biedt. Je kunt er maar beter snel vanaf zijn voor hij weer een of andere tweet de ruimte in slingert en de waarde van je aandelen onder je neus verdampt. Het kan snel veel minder worden.

Wat ook toeneemt is het aantal cyberaanvallen. Volgens een onderzoek is er elke 7 minuten een inbraak in een of ander systeem. Steeds sneller. En daarna hebben de criminelen ook steeds minder tijd nodig om ‘hun ding’ te doen. Ook steeds sneller.

Zie je wel: sneller kan prima. Waar een wil is, is een weg.

John de Waard