Prioriteiten stellen? Hoezo?

Door de aanhoudende energie-, klimaat-, humanitaire en financiële crises, maar ik vergeet er vast nog wel een paar, moeten veel huishoudens prioriteiten stellen. Dat is blijkbaar nog niet bij iedereen direct op het netvlies. Mij verbaast het dan weer dat er nog steeds volop tips en aanbiedingen zijn om bijvoorbeeld ‘goedkoop op wintersport te gaan’…

Hoezo goedkoop op wintersport? Omdat je dan thuis de kachel niet aan hoeft te zetten? De voorzitter van de Nederlandse Skivereniging weet vol trots op nu.nl te vertellen dat hij best in staat is om rond de kersttijd in Frankrijk op wintersportvakantie te gaan voor 330 euro per persoon. Inclusief liftpas… Mijn broer zou zeggen: dan ben je echt van elke realiteit losgetrokken.

Tegelijk lees ik namelijk dat inmiddels tientallen MKB’ers zoals bakkers, slagers, groenteboeren of wasserettes (moeten) stoppen met hun bedrijf omdat de energiekosten niet meer zijn op te brengen en/of de prijzen voor grondstoffen (bijvoorbeeld het graan voor bakkers) de pan uit rijzen en ze dat niet gecompenseerd krijgen. Of in ieder geval lang niet genoeg of het komt gewoon te laat. De prijzen voor hun producten (blijven) opschroeven is ook geen optie meer, want de mensen die het brood, de groente of de andere diensten moeten (in)kopen hebben hetzelfde probleem: torenhoge energierekening, inflatie en rekeningen die noodgedwongen maar blijven liggen. Voeg daarbij dat veel ondernemers inmiddels ook hun coronaschuld aan de Belastingdienst moeten gaan terugbetalen en je weet dat dit waarschijnlijk nog maar de inleidende beschietingen zijn met betrekking tot de ondergang van veel bedrijven.

Maar goedkoop op wintersport kunnen is toch wel prioriteit nummer 1. Tenminste als je voorzitter bent van de Nederlandse Skivereniging. Lekker met de auto heen natuurlijk, want vliegen is niet meer van deze tijd. Het hele jaar zoveel mogelijk thuis werken, reistijd en -brandstof (en dus uitstoot) besparen, om dan vervolgens lekker naar de Franse Alpen te kachelen?

John de Waard