In een dag een boek schrijven met behulp van AI

Op 1 juni zal Hans Hoornstra, voorzitter van de Stichting Digitale Overheid en oprichter van het instituut Digitale Intelligentie, in één dag een boek schrijven. Hij zal het boek schrijven in dialoog met ChatGPT. De titel van het boek is al bekend: “Het AI van Columbus”. Het schrijfproces zal op 1 juni live worden uitgezonden via een 18 uur durende stream op Twitch. 

Het boek zal gaan over de kracht van AI en de invloed op werk. Daarbij zal hij zich alleen richten op de technische mogelijkheden, maar vooral ook op de menselijke factor: “Hoe kan de mens meebewegen met de AI revolutie?” Geïnteresseerden kunnen via LinkedIn of e-mail hun vragen of ideeën voorleggen aan Hans, zodat hij deze kan opnemen in het boek. Het boek is overigens al te bestellen via de website van het instituut Digitale Intelligentie. 

Hans zal tijdens de live Twitch-uitzending op 1 juni gebruik maken van ChatGPT, een virtuele assistent, om samen het schrijfproces te doorlopen. Door de juiste vragen te stellen en optimaal samen te werken, zal Hans in één dag een volwassen boek van 200 pagina’s schrijven. 

In het boek zal Hans onder meer ethische en praktische vraagstukken rondom AI in het onderwijs en bij de overheid behandelen, best practices en nadrukkelijk stilstaan bij de vaardigheden die we moeten ontwikkelen wanneer werk verandert door kunstmatige intelligentie. Ook zal hij het model van de vier zeeën toelichten, een nieuw model dat is gebaseerd op inzichten rondom het Columbusmodel.