‘Haal Centraal BRP API’ wint innovatie-award

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) ontving deze week in aanwezigheid van samenwerkingspartners Gemeente Den Haag en VNG, de Gouden API-award voor de Haal Centraal BRP API. De technische ontwikkeling richt zich op een rechtstreekse bevraging van de Basisregistratie Personen (BRP) en wordt hiermee erkend als hét innovatieve idee van het afgelopen jaar.

Theo Peters, manager bij VNG Realisatie, was bij de uitreiking aanwezig. "Haal Centraal past naadloos in de informatiekundige visie Common Ground waarbij we uitgaan van gegevens raadplegen bij de bron. De Haal Centraal BRP API stelt gemeenten in staat om vanuit de diverse processen en applicaties makkelijker te voldoen aan privacywetgeving (AVG) en om efficiënt en zorgvuldig om te gaan met data."

De API is ontworpen op basis van de functionele vraag van gemeenten in lijn met de landelijke API-strategie. Eerstvolgende stap is de evaluatie van de BRP API op basis van ervaringen van 15 deelnemende gemeenten die nu als eerste aansluiten.