Apollo Vredestein wil fabriek in Enschede specialiseren

Apollo Vredestein B.V. is voornemens de productie in Enschede te specialiseren en hier alleen nog hoogwaardige Vredestein-banden te bouwen die op een winstgevend niveau kunnen worden geproduceerd.

Binnen de huidige marktomstandigheden kunnen bepaalde bandenmaten niet langer op een duurzaam en competatief niveau in Nederland worden geproduceerd. Om een stabiele toekomst voor het bedrijf in Nederland veilig te stellen, moet de fabriek Enschede zich daarom focussen op haar kracht zoals; kwaliteit, innovatie en productieflexibiliteit.

De intentie is daarom om de fabriek in Enschede te specialiseren, in die mate dat hier alleen nog hoogwaardige landbouwbanden en - personenwagenbanden in nichesegmenten en in korte productieseries worden geproduceerd. Op die manier hoopt AVBV een duurzame toekomst voor het bedrijf in Nederland veilig stellen.

Het specialiseren van de fabriek op het beoogde duurzame productieniveau leidt er helaas toe dat AVBV haar personeelsbezetting in Nederland, in een periode van 24 maanden, met ongeveer 750 full-time werknemers moet verminderen.

“De marktomstandigheden voor AVBV en de hele bandenindustrie zijn de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Er zijn daarom de afgelopen jaren grote investeringen gedaan in de modernisering van de fabriek en diverse programma’s opgezet om de kosten te reduceren en de efficiëntie te verbeteren. Ondanks de toewijding en voortdurende inspanningen van de medewerkers, zijn deze activiteiten onvoldoende effectief gebleken tegen de versnelde marktransformatie en heeft de fabriek in Nederland een toekomstbestendige strategische aanpassing nodig.”, zegt Benoit Rivallant, President van Apollo Vredestein in Europa.

“Na een uitgebreide analyse van de winstgevendheid van de producten die momenteel in de fabriek in Enschede worden geproduceerd, konden we helaas niet tot een andere conclusie komen. Dit was een moeilijke beslissing en wij zijn ons ervan bewust dat onze werknemers en hun gezinnen hierdoor een onzekere tijd tegemoetgaan. Het zijn hardwerkende en toegewijde werknemers en dat heeft invloed gehad op onze keuze, om aan een houdbare en stabiele toekomst van de fabriek in Nederland te werken.”

“Als verantwoordelijk werkgever zijn wij voornemens om alle wettelijke verplichtingen richting onze werknemers na te leven. Daarnaast zullen wij onze medewerkers regelmatig op de
hoogte houden van de ontwikkelingen binnen dit proces en hen de nodige ondersteuning en assistentie bieden.”