Cloud-adoptie bij banken versnelt naarmate zij digitale diensten opvoeren

In een nieuw onderzoek onder IT-managers in de banksector, uitgevoerd door The Economist Intelligence Unit en ondersteund door Temenos, melden meer dan zeven op de tien (72%) dat de integratie van de cloud in de producten en diensten van hun organisatie zullen hen helpen om hun zakelijke prioriteiten te realiseren. Iets minder dan de helft (47%) zegt dat “in grote mate” te doen.

Kosten zijn de grootste drijfveer achter cloudadoptie (43%), gevolgd door de adoptie van AI (34%) en het verbeteren van de klantervaring (21%). Zakelijke wendbaarheid, elasticiteit en schaalbaarheid worden samen door 40% van de respondenten genoemd als belangrijkste drijfveren.

Het rapport ‘Capturing value in the cloud’ stelt vast dat banken over het algemeen langzamer overgaan op cloud computing dan andere sectoren. Maar de acceptatie van software als een service (SaaS) en cloudinfrastructuur is versneld sinds het begin van de pandemie, aangezien banken de kans grijpen om kosten te besparen en hun digitale transformatieprojecten op te voeren, waarbij 82% van de IT-managers van het bankwezen zegt dat ze nu een duidelijke strategie voor de adoptie van de cloud. Dit komt wanneer gevestigde banken erachter komen hoe ze hun gevestigde positie kunnen gebruiken om fintechs en challenger-banken af ​​te weren, terwijl de nieuwere toetreders de cloud gebruiken om snel nieuwe marktkansen te benutten.