Thales Cyber Defense krijgt vergunning voor digitaal onderzoek

Het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het mondiale hightechbedrijf Thales de vergunning verleend om als particulier recherchebureau te opereren. Thales voegt daarmee recherchewerk toe aan het cybersecurity portfolio. De behoefte aan rechtsgeldige forensische onderzoeksrapporten neemt toe als gevolg van toenemende cybercriminaliteit. Organisaties die slachtoffer worden van fraude, een overtreding van het concurrentiebeding, data diefstal en hacks, kunnen nu door Thales nog beter worden ondersteund om bewijslast te verzamelen voor een eventuele aangifte en/of een rechtszaak.

Thales heeft een lange geschiedenis in het ondersteunen van organisaties bij de bescherming en verdediging tegen cyberaanvallen. Thales biedt haar klanten nu een nieuwe dienst aan: onderzoek doen naar wat er exact gebeurd is, de eventuele dader en het verzamelen van bewijslast. Om een ​​vergunning te krijgen voor het uitvoeren van privéonderzoeken dient een bedrijf zich volledig te houden aan strikte regels en voorschriften, waaronder de privacycode van de Nederlandse Beveiligingsbranche (NVB), de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Particuliere Beveiligingsorganisaties en Wet opsporingsinstanties (Wpbr) met bijbehorende regeling (Rpbr). Daarnaast heeft degene die een onderzoek begeleidt, toestemming nodig van de Minister van Justitie en Veiligheid om dergelijk werk te mogen doen.

“Steeds meer bedrijven worden geconfronteerd met de uitdaging van cybercriminaliteit, in de vorm van fraude, phishing of bedrijfsspionage. Hierdoor stijgt de vraag naar digitaal forensisch onderzoek in het kader van strafzaken. Bij Thales kunnen we aan deze groeiende behoefte voldoen, omdat onze hoogopgeleide cyberspecialisten toonaangevend zijn in het identificeren en interpreteren van bewijsmateriaal. Dit kan vervolgens als bewijslast gebruikt worden voor het doen van aangifte of in een ​​rechtszaak. Onderzoeken worden met de grootst mogelijke zorg uitgevoerd om organisaties te voorzien van solide, rechtsgeldige rapporten waarmee ze de daders voor de rechter kunnen brengen. Het is een dienst die we met trots toevoegen aan ons portfolio”, aldus Oscar van Os, Manager Security Operations Center, Thales.

Om optimale service te bieden aan internationale organisaties, kan Thales gebruik maken van het wereldwijde netwerk van forensische specialisten binnen de organisatie. Deze experts worden continu getraind en opgeleid. Op deze manier biedt Thales een nog completer aanbod en wordt de digitale weerbaarheid van haar klanten vergroot.