Vastelastenbond ziet veel gedupeerde burgers door vervuilde BAG-data

Voor de nieuwe rekenmethode van de WOZ-waarde wordt verouderde informatie uit het Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)-register gebruikt. Doordat deze specifieke informatie jarenlang ongebruikt gebleven is, is deze data inmiddels flink vervuild. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond pleit voor een volledige opschoning van het register. Wanneer het systeem niet aangepast wordt, is de burger steevast de dupe van verkeerde aannames en betaalt hij structureel teveel belasting.

Waar het volgens Wolfert fout gaat, is bij de opslag van data in het BAG-register: “We krijgen veel signalen van onze klanten dat de oppervlakteberekening van het BAG niet juist is. Wanneer het uitgangspunt niet klopt, is dat een slecht vertrekpunt. De kans is dan ook enorm groot dat je teveel betaalt voor je WOZ-beschikking. De data van het BAG-register vormt een belangrijk onderdeel van de waardebepaling van een woning. Het is dan wel essentieel dat de gebruikte data klopt en dat blijkt nu vaker niet dan wel het geval.”

Bij woningen die in de verkoop gaan of net verkocht zijn, kloppen de berekening wel omdat er opnieuw is ingerekend. Er is in dat geval rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van het huis. “Maar het kan zomaar zijn dat deze gegevens nog niet – of helemaal niet – op de goede manier zijn verwerkt in het BAG-register. Uit recent onderzoek van WOZ-adviesbureau Previcus blijkt dat de data die in het BAG-register staat vaak slecht geborgd wordt."

De rol van de data uit het BAG-register is in 2022 nog groter geworden, stelt Wolfert. Sinds dit jaar zijn 250 gemeenten overgestapt naar een nieuwe rekenmethode om de WOZ-waarde te bepalen. 102 gemeenten werkten al met deze meetmethode maar sinds dit jaar is er voor een eenduidige methodiek gekozen. “Voorheen werd de WOZ op basis van kubieke meters berekend, terwijl nu voortaan een berekening in vierkante meters leidend is. In 2019 werd al afgesproken dat deze nieuwe manier van rekenen er moest komen”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie.

Gemeenten kregen vijf jaar de tijd om zich op deze stap voor te bereiden. Het heeft jaren geduurd voordat deze werkwijze uiteindelijk landelijk werd doorgevoerd. “De reden voor deze overstap was vanwege de herkenbaarheid. Wanneer een woning verkocht is, wordt er met vierkante meters gerekend en dat is door de burger goed te controleren”, verduidelijkt Wolfert.

De overstap van kubieke meters naar vierkante meters kan grote gevolgen hebben voor de WOZ-waarde die aan een woning wordt toegekend. “Het probleem is dat de nieuwe meetmethode schuine daken en objecten die lager zijn dan 1,50 meter niet meer meeneemt in de berekeningen. Ook worden bepaalde ruimtes zoals garages niet meegenomen in de berekeningen omdat dit geen woonoppervlak is. Dat zorgt voor inconsistentie en misrekeningen!”

Wolfert raadt consumenten aan om bezwaar te maken tegen hun WOZ-waardebepaling: “Geen enkel jaar was het zo belangrijk om je WOZ-beschikking te controleren. De overstap naar een nieuwe meetmethode én het gebruik van verouderde data kan voor groot onrecht zorgen. Niet alleen dit jaar maar ook in de jaren die volgen. Als weinig burgers bezwaar maken, zal het BAG onvoldoende worden opgeschoond. Om te voorkomen dat consumenten te veel belasting moeten betalen, is dus het raadzaam om bezwaar te maken. Dat kan zelfstandig, maar ook via onze website.”

De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is de naam voor een Nederlandse Basisregistratie. In eerste instantie bestond het BAG uit twee basisregistraties in de vorm van de Basisregistratie adressen (BRA) en de Basisgebouwenregistratie (BGR). Door de invoering van een wijzigingswet in 2017 fuseerden de registraties. De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) maakt onderdeel uit van het overheidsstelsel van basisregistraties.

Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het opnemen van de gegevens in de BAG en voor de kwaliteitsborging. Alle gemeenten bundelen gegevens over adressen en gebouwen via de Landelijke Voorziening BAG (LV BAG). Het Kadaster beheert de LV BAG en stelt de gegevens beschikbaar aan verschillende afnemers. Organisaties zoals ministeries, waterschappen, politiekorpsen en veiligheidsregio's zijn verplicht de authentieke gegevens uit de registraties te gebruiken.