Vier Nederlandse gemeenten kiezen IGEL voor upgrade werkplekomgeving

IGEL, leverancier van het Next-Gen Edge OS voor Cloud werkplekken, meldt dat ICT NML, een technologie- en communicatie dienstverlener, voor vier Nederlandse gemeenten in Noord- en Midden-Limburg inmiddels een uitgebreid project heeft afgerond, waarbij de volledige computerinfrastructuur voor eindgebruikers is vernieuwd.

Ter vervanging van 2.400 end-of-life zero clients heeft ICT NML op verschillende kantoorlocaties het IGEL OS en multimedia UD3-endpoints geïmplementeerd. Dit maakt deel uit van een ruimere investering van € 9 miljoen - bestaande uit 27 verschillende IT-programma's - om de technologie van de gemeenten Roermond, Venlo, Weert en Nederweert te consolideren. Resulterend in één moderne, robuuste, veilige en gestandaardiseerde IT-omgeving binnen deze vier gemeenten.

ICT NML, opgericht in 2018, heeft als taak het beheren van de volledige ICT-infrastructuur voor de vier lokale autoriteiten die openbare diensten verlenen aan meer dan 220.000 inwoners. Dit omvat onder andere het afgeven van paspoorten, rijbewijzen, bouwvergunningen, het verlenen van sociale diensten en werkloosheidsuitkeringen.

Joost Poulissen, Teamleider van ICT NML, legt uit: “Historisch gezien had elke gemeente zijn eigen IT-afdeling, budget en infrastructuur. Door een gedeelde ICT-dienst te creëren, kunnen ze boven hun individuele gewicht uitstijgen wat betreft de kwaliteit van de aangeschafte enterprise-technologie. IT-beheer is vereenvoudigd en op de lange termijn is geld bespaard. Gezien de gedane investering is het onze ambitie om samen te werken met nog meer gemeenten, de publieke sector en non-profit organisaties in Nederland.”

ICT NML werkte samen met een lokale IGEL-reseller, ARP, die assisteerde bij de implementatie. Poulissen: “Het was belangrijk om ons EUC-upgradeprogramma goed te krijgen, daar dit het eerste

project was waarbij eindgebruikers zelf de verandering zouden ervaren. Hoewel het een flinke klus was, is de implementatie in slechts vier maanden verricht, zonder downtime aan de klantzijde."

Desktop IT was aan vervanging toe
Vanuit een VDI-perspectief werd in 2013 VMware Horizon geïnstalleerd met zero clients op de desktops met het PC over IP (PCoIP) -weergaveprotocol. Dennis Buskes, Senior Engineer van ICT NML, licht toe: “De endpoints waren verouderd en moesten worden vervangen, maar we wilden een nieuwe oplossing met multi-protocol mogelijkheden. Dit stelt ons in staat om van PCoIP over te stappen naar VMware's Blast Extreme, maar ook om een ​​dubbele omgeving te draaien, zodat de migratie in onze eigen tijd kan plaatsvinden. IGEL OS- en UD3-endpoints bieden deze mogelijkheid."

ICT NML koos om verschillende redenen voor IGEL. IGEL's UMS biedt betere beheermogelijkheden in vergelijking met de concurrentie, waardoor firmware-updates automatisch naar alle eindpunten kunnen worden gepusht. Het UMS biedt 7.000 configuratiepunten zodat de eindgebruikerservaring kan worden gefinetuned. IGEL OS maakt tevens de conversie van x86-64-apparaten mogelijk. ICT NML heeft de Edge-software gebruikt om 150 Dell- en Toshiba-laptops om te zetten naar Linux gebaseerde IGEL-machines – niet eerder was men in staat om op afstand beheerde en beveiligde laptops te leveren. Met de Cloud Gateway van IGEL kunnen eindpunten die niet met het bedrijfsnetwerk verbonden zijn eveneens worden aangesloten, zoals externe apparaten in vergaderruimten, zwembaden of personeel dat thuis werkt of bewoners bezoekt.

Instellingen, updates en profielen worden op de achtergrond voor helpdeskdoeleinden naar de apparaten gestuurd. IGEL OS ondersteunt tevens twee-factor-authenticatie voor een verbeterde beveiliging. Met behulp van de UD3-eindpunten en geconverteerde laptops maakt IGEL OS een eenvoudige verbinding met VDI- en cloud werkplekken mogelijk. De door het besturingssysteem aangedreven eindpunten van IGEL zijn agnostisch en kunnen beide routes naar de levering van applicaties ondersteunen, gezien de ingebouwde Firefox-browser.