We geven miljarden uit aan data

We leven en ademen data en business intelligence tegenwoordig, op elke kerstborrel hoor ik niks anders en ook op de nieuwjaarsborrels zal dit hét topic zijn, is mijn voorspelling. Niet zo gek, want big data is “big business”. In 2018 is volgens Forbes wereldwijd grofweg 42 miljard dollar in big data geïnvesteerd. En hoewel ik uitkijk naar de kerstvakantie, kijk ik ook vooruit naar het nieuwe jaar. In 2020 is de first order of business voor bedrijven: hoeveel budget reserveren we om in data te investeren?

Door Barry Bakker

Start nu iets met data?
Een totale omzet van 42 miljard in big data verklaart waarom vrijwel elke organisatie roept dat ze data moeten verzamelen en opslaan. Maar waarom wil je dit gaan doen? Wat is je doel, wat wil je realiseren? Dit soort vragen worden niet of veel te weinig gesteld en maar al te vaak achteraf. Want alles moet snel: ontwikkelingen gaan snel en elke dag komt er weer een bak aan data bij. Het ligt bijna voor het oprapen binnen sommige organisaties en daar moet je wat mee, voelt men nu. Ondertussen kijkt iedereen zenuwachtig om zich heen, want de concullega doet het ook en vervolgens heeft de IT afdeling of leverancier een bericht in de mailbox: “Wij moeten iets met data!”

Mijn antwoord op een bericht als “Wij moeten iets met data!” is altijd hetzelfde: wacht en stel jezelf de vraag waarom? Start niet zomaar met data verzamelen, maar toets eerst waarom je dit gaat doen en vooral welke doelstelling(en) je wilt realiseren. Het antwoord op die vraag legt namelijk de relatie tussen data en het primaire proces van je organisatie. Om data voor je te laten werken, is het noodzakelijk om deze koppeling te maken. Daarmee kom ik, niet voor het eerst, op het kernprincipe van informatie structureren. Als je kijkt naar je primaire proces en informatiestromen die daarin omgaan en vervolgens jouw stip op de horizon bepaalt, dan weet je waar je naartoe wilt bewegen. Dan kun je gericht data verzamelen, gestructureerd opslaan en inzetten als asset voor de organisatie.

Data driven voor- en achterlopers…
Wat je ziet in de markt is dat een groot deel van de organisaties voorop wil lopen en de transitie naar een technologie- en datagedreven organisatie maakt. Maar er is ook een aanzienlijk deel van de markt die nu al achterloopt en op dit moment niet in staat is de ontwikkelingen bij te benen. Dat zijn de traditionele grote organisaties die van oudsher traag en niet flexibel zijn ingericht. De cultuur is er één van politiek, waarin veranderen een ingewikkeld onderwerp is en je eigen positie beschermen prioriteit. Toch zullen ook deze giganten in beweging moeten zien te komen om aan te haken op de datagedreven markt. Doe je dit niet, dan is er straks geen positie meer om te beschermen. Als de prognoses uitkomen, dan komt dat moment zelfs sneller dan de meesten denken.

“Droom groot, maar denk klein in je transformatieproces”
Niet aanhaken op de datagedreven ontwikkelingen schetst een doemscenario van het kwijtraken van je positie tot het volledig irrelevant worden van organisaties. Nu denk ik liever niet in doemscenario`s, zeker niet in deze feestelijke periode van het jaar. Ik geloof dat evenals de kleine flexibele spelers ook de grote organisaties in staat zijn een transitie door te maken. Waarbij het essentieel is om nu in actie te komen en te weten waar je naartoe streeft. Met het inhuren van een data scientist kom je er niet. Zorg dat je een volledig toegewijd  team inricht of inkoopt om je hierbij te helpen. Bundel de business strategie met de datastrategie en stuur op doelstellingen, zodat elke stap die wordt gezet de organisatie vooruit helpt. Droom groot, maar denk klein als het gaat om veranderen. Neem een klein proces om mee van start te gaan, zodat je kunt experimenteren en bijsturen in je proces van transformatie.

Laten we tot slot met een knipoog het nieuwe jaar ingaan, mijn laatste tip in een persoonlijke analogie: ik ben thuis geen fanatieke kok, maar een pannenkoek bakken voor mijn vrouw en kinderen doe ik regelmatig. Feit is dat de eerste pannenkoek bijna altijd mislukt, maar daarom smaakt de tweede des te lekkerder. Bij een transformatieproces zullen er ook dingen misgaan voor ze beter gaan, maar neem van mij aan: het eindresultaat wordt er des te beter van.